Pas op met fietsen in de zomer

15 augustus 2012

Fietsen in de zomer is voor ons mensen heerlijk. Omdat we op de fiets zitten, hebben we de wind in onze haren. Daardoor lijkt het vaak net iets koeler.

Neemt u de hond graag mee als u een rondje gaat fietsen? Wees dan waakzaam in de zomer, ook als u uw hond goed getraind hebt om naast de fiets te lopen.

Risico's van fietsen als het warmer is dan 15 graden

Als het warmer is dan 15 graden, loopt uw hond het volgende risico wanneer hij naast de fiets mee gaat:
- Zijn poten kunnen op het warme asfalt brandwonden oplopen,
- Hij kan hittebevangen raken. Door de combinatie van lichamelijke inspanning en warmte is dit sneller gebeurd dan wij beseffen,
- Hij kan te veel water drinken omdat hij het te warm heeft wat het risico op maagkanteling vergroot.

Een hond raakt minder makkelijk zijn warmte kwijt dan wij mensen. Bovendien loopt de hond met zijn ‘blote voeten’ over warm wegdek. Gaat u fietsen met de hond, dan is het verstandig om de vroege ochtend als tijdstip te kiezen en in het bos te fietsen, waar de hond op gras kan lopen, ipv wegdek. Bedenk dat wegdek ’s avonds nog lang warm blijft.

Wanneer het te warm is voor uw hond gaat hij overmatig hijgen, waarbij u soms ook de buik heftig ziet bewegen. Zodra u stilstaat, gaat de hond op zoek naar een koele plek om daar te liggen, daardoor kan de hond aan de lijn trekken. Dat wil dus niet zeggen dat hij verder wil rennen. Soms gaat de hond ook oneffen of 'zwabberend lopen'. Dit zijn ernstige signalen die de hond soms pas laat zien als het al bijna te laat is.

Een leuk alternatief de komende dagen om uw hond in de warmte iets leuks te bieden kan een veilig waterspel zijn. Hieronder een voorbeeld:

Speeltjes en brokjes opvissen
Een teil, water erin en een speeltje of brokje erin en het zomerplezier kan beginnen! Eerst een klein laagje water en de hond aanmoedigen. Later kan er meer water in. Laat je hond maar vissen!

Terug naar nieuwsoverzicht