De hond door de jaren heen – gedrag van oudere honden

8 juli 2012

Omdat de Hondenbescherming in 2012 honderd jaar bestaat is het thema dat ze dit jaar naar voren brengt ‘de hond door de jaren heen’.

Bij dit thema hoort informatie over de levensfasen die de hond kent. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat honden net als mensen verschillende levensfasen doormaken. Toch kent een hond net als wij een ‘kindertijd’ (als pup), een ‘puberteit’, volwassenheid en met wat geluk een periode als ‘bejaard’ dier.

In een serie op de website vertellen we meer over belangrijke aspecten van gedrag, voeding & verzorging en beweging & activiteit binnen elke fase. In dit artikel gaan we in op gedrag van de oudere honden.

Gedrag van de oudere hond

Over het algemeen is het gedrag van een oudere hond wat minder scherp dan van een jongere hond. Aan het karakter van een oudere hond verandert echter niet veel. Was de hond altijd al wat scherp, dan blijft hij ook op oudere leeftijd scherp. Was hij altijd al bedaard, dan zal hij dat waarschijnlijk ook blijven als hij ouder wordt.

Soms worden oudere honden wat prikkelbaar. Dit kan komen doordat ze slechter horen of zien en dus schrikken. Daarvoor moet een hond in bescherming worden genomen, zeker als er kinderen in de omgeving van de hond zijn. Zorg voor een rustplaats waar niemand in de buurt komt en voorkom ongelukken. Prikkelbaarheid of plotselinge agressie kunnen ook een teken zijn van pijn of ziekte. Laat de hond dan altijd medisch checken en vraag een gecertificeerd gedragstherapeut om hulp bij het achterhalen van de oorzaak van het gedrag.

Voor veel hondenbezitters is een oudere hond een fantastische kameraad. Hij is meer op hen gericht, baas en hond kennen elkaar door en door en alles gaat min of meer vanzelf

Abnormaal gedrag – dementie

Helaas kunnen ook hondenhersenen aangetast worden door ouderdom. Dat kan leiden tot dementieachtige verschijnselen. De hond kan ‘de weg kwijt zijn’ in en om het huis, ‘in het niets’ blaffen of dwangmatig gedrag tonen. Soms keert het dag en nacht ritme om. ’s Nachts ijsbeert, jankt en blaft de hond en overdag is hij niet wakker te houden. Karakterveranderingen, aanhankelijkheid, hyperactiviteit of juist lusteloosheid en verminderde herkenning van bekenden horen helaas ook tot de mogelijke verschijnselen. De dierenarts kan vaststellen wat de oorzaak van bovenstaande klachten is en eventueel klacht verminderende medicijnen voorschrijven.

Heeft een hond last van dementieachtige verschijnselen? Zorg voor structuur. Grote veranderingen geven te veel onrust. Vaste tijden voor voeren en uitlaten kunnen houvast bieden. Ook een hond wiens hersenen minder goed functioneren wil graag nog wat doen. Kleine wandelingetjes maken bijvoorbeeld en bezigheden uitvoeren die hij begrijpt en leuk vindt.

Geestelijke en lichamelijke beweging blijven belangrijk voor de hond om zich goed te voelen.

Terug naar nieuwsoverzicht