De hond door de jaren heen – beweging en activiteit bij pubers en volwassen honden

25 juni 2012

Omdat de Hondenbescherming in 2012 honderd jaar bestaat is het thema dat ze dit jaar naar voren brengt ‘de hond door de jaren heen’.

Bij dit thema hoort informatie over de levensfasen die de hond kent. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat honden net als mensen verschillende levensfasen doormaken. Toch kent een hond net als wij een ‘kindertijd’ (als pup), een ‘puberteit’, volwassenheid en met wat geluk een periode als ‘bejaard’ dier.

In een serie op de website vertellen we u meer over belangrijke aspecten van gedrag, voeding & verzorging en beweging &activiteit binnen elke fase. In dit artikel gaan we in op beweging en activiteit van pubers en volwassen honden.

In de puberteit vooral het koppie aan de slag

Juist een puberhond wil veel actie. Toch kun je in deze fase die beweging niet te veel geven in de vorm van lichamelijke beweging. Een puber groeit namelijk snel en heeft daardoor kwetsbaar bot- en gewrichtenstelsel. Loopt de hond op deze leeftijd schade op, dan kan hem dit zijn leven lang achtervolgen en gehandicapt maken.

De truc is om je hond vooral met zijn koppie aan de slag te zetten. Drie voorbeelden daarvan vind je hieronder. Daarnaast kun je de hond lichamelijk laten bewegen, maar nog niet te lang achter elkaar. Rustig lopen is uiteraard minder belastend dan spelen of ravotten!

Zoekspel

Tijdens de wandeling kan je goed een zoekspel doen, zeker als je ook met (wat oudere) kinderen op stap bent. Zoek een rustige plek, waar geen andere honden komen. Leer de hond om zijn speeltje en ‘zijn mensen’ te vinden als deze verstopt zijn. Verstop daarvoor eerst op een makkelijke plaats en beloon uitbundig als de hond het gezochte vindt. Naar mate dit goed gaat, kun je het steeds een stapje moeilijker maken.

Oefeningen

Juist in de puberteit is het goed om met je hond naar cursus te blijven gaan. Oefen thuis gedurende de week een keer of twee gedurende vijf tot tien minuten wat er op de cursus geleerd is. (Kinderen doen dit alleen onder toezicht en begeleiding van een volwassene.) Je zult merken dat de hond hiervan ook moe wordt! ?

Activiteitsspeelgoed/knaagmateriaal voor lastige momenten

Pubers hebben vaak hun lastige momenten. Ze kunnen dan druk doen en onhandelbaar lijken. Vaak is dit op momenten dat er even geen tijd is voor de hond. Voorkom dit gedrag door juist voordat de hond ongewenst gedrag toont en voor er een moeilijk moment komt, de hond af te leiden met activiteitsspeelgoed/knaagmateriaal. Als het bijvoorbeeld tijd is om aan de slag te gaan met het avondeten, leg dan de hond op zijn plaats en geef hem daar een met lekkers gevuld ‘activiteitsspeelgoed’ (bijvoorbeeld een Kong®) of een knaagbot waar de hond veilig en een lange tijd mee aan de slag kan. Kijk voor suggesties naar het filmpje op You Tube:

Activiteitsspeelgoed

Genoeg bewegen, voorkomt problemen

Is de hond eenmaal volwassen, uitgegroeid en uitgezwaard, en is hij gezond en fit? Dan breekt er qua beweging een heerlijke tijd aan. U kunt de hond nu gaan trainen om allerlei soorten van beweging met u samen te gaan doen. Lekker samen hardlopen of naast de fiets. Als u dit verantwoord opbouwt, kunt u heel lang met uw hond van sporten genieten!

Door genoeg te bewegen voorkomt u ook problemen door verveling bij uw hond. Een hond die zich verveelt, gaat zelf bezigheden zoeken. Meestal zijn dat niet de bezigheden die wij als mens waarderen! Een volwassen, gezonde hond heeft minstens anderhalf tot twee uur beweging nodig op een dag.

Wil je weten hoe je beweging verantwoord opbouwt? Lees dan het artikel dat morgen op de website verschijnt.

Terug naar nieuwsoverzicht