De hond door de jaren heen - puber en volwassen - voeding en verzorging

31 mei 2012

De hond door de jaren heen – pubers en volwassen honden

In de serie ‘De hond door de jaren heen’ – vind je hier het artikel over voeding en verzorging van pubers en volwassen honden

Goede voeding aan de basis
Voor honden is goede voeding net zo belangrijk als voor mensen. Door goed te eten, blijf je gezond en voel je je goed.
Wat is goede voeding? Goede voeding is die voeding die je voldoende biedt van alle voedingsstoffen die je nodig hebt, zonder dat er een teveel is aan bepaalde stoffen en zonder dat je er schadelijke stoffen mee binnenkrijgt.

Voor onze honden is er veel voer op de markt. Er is zo veel over te schrijven dat we er morgen een apart artikel over op de website plaatsen. Waar het bij pubers en volwassen honden vaak mis gaat is op de volgende punten:
- Er ontstaat een voedselintolerantie, in de volksmond meestal ‘allergie’ genoemd
- De hond is te zwaar. Te licht kan ook natuurlijk, maar in Nederland lijden er meer honden aan overgewicht dan aan ondergewicht.

Andere verzorging
Net als wij, heeft een hond behoeften. Om gelukkig te kunnen zijn als hond, moet er aan die behoeften worden voldaan door ons, zijn verzorgers.
Net als wij hebben honden aandacht en liefde nodig. Verder moet de hond voldoende geestelijke en lichamelijke beweging aangeboden krijgen. Bij de verzorging moet zijn vacht voldoende aandacht krijgen en moet gedacht worden aan het voorkomen van parasieten.
Parasieten zijn kleine ‘beestjes’ die zichzelf in leven houden door van een ander dier (zijn ‘gastheer’) stukjes te eten. Er zijn parasieten die op de hond leven en er zijn parasieten die in de hond leven.
Een voorbeeld van een parasiet die op zijn gastheer leeft, is de vlo. Er zijn verschillende soorten vlooien. Allemaal zijn het snelle springers die zich makkelijk van dier naar dier verplaatsen. Een vlooienbesmetting is dus snel opgelopen!
Een andere parasiet in deze categorie is de teek. Teken zijn platte spinachtige diertjes die zich vol bloed zuigen en dan de grootte kunnen krijgen van een flinke erwt. Een volgezogen teek verandert van bruin/zwart naar grijs. Teken kunnen ziektes bij zich dragen. Ook voor mensen kan een tekenbeet gevaarlijk zijn. Door je huid goed te bedekken als je buiten bent en door na de wandeling op teken te checken, kun je eventuele teken weghalen voor ze zich vasthechten in de huid. Een vastzittende teek moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Op de website van het RIVM (http://www.rivm.nl/cib/themas/teken-lyme/) is meer te lezen over hoe dit het beste gedaan kan worden en of er kans is ziek te worden door een tekenbeet.
Een voorbeeld van een parasiet die niet op, maar ín zijn gastheer leeft, is de worm. Wormen zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt hele kleine en veel langere, ronde en platte soorten. Wormen kunnen zich in het lijf snel vermenigvuldigen.
Een hond kan zichtbaar last hebben van parasieten, maar dat hoeft niet. Toch is het goed om parasieten zo veel mogelijk te voorkomen en bestrijden. Soms gaan ze na verloop van tijd namelijk toch klachten geven. Een hond kan er ook last van hebben zonder dat je het echt merkt. Sommige parasieten kunnen ook voor mensen schadelijk zijn. De dierenarts kan een goed middel adviseren dat teken- en vlooienbesmetting voorkomt. Ook kan hij adviseren welke bestrijding van wormen het beste bij de hond past. Sommige honden zijn overgevoelig voor antiparasitaire middelen, wees daar op bedacht! 

Verzorging van de puber
Is de verzorging van een puber anders dan van een volwassen hond? Beide leeftijdsfasen vragen dezelfde verzorging. Echter een puber moet vaak nog wennen aan de verzorging en kan ook opstandigheid tonen bij de verzorgende handelingen.

Als je geluk hebt, is er bij de hond in zijn puptijd al een begin gemaakt met de verzorging. Tijdens de puberteit bouw je deze basis uit. Je hebt daar de rest van het leven van je hond plezier van. Zorg dat je alleen verzorgende handeling bij een puber uitvoert als je tijd, rust en geduld hebt. Leer je hond dat verzorgen rustgevend en leuk is en begin er alleen aan als de hond in een rustige stemming is. Houd de momenten kort en zorg voor beloning van rustig gedrag. Langzaam opbouwen is het devies. Stop met een handeling als de hond nog rustig is, ga niet door tot hij onrustig wordt. Je loopt dan de kans dat de hond steeds onrustiger wordt en op den duur niet meer handelbaar is. In kleine stapjes oefenen dus, ook bij de trimmer!

Meer lezen? Ga naar www.hondenbescherming.nl

Terug naar nieuwsoverzicht