Warm weer levensgevaarlijk voor de hond

22 mei 2012

Dit weekend is in Oostenrijk een hond van een Belgisch gezin overleden omdat hij in de auto was achtergelaten bij een hondenshow. Ieder jaar overlijden in Nederland en in het buitenland honden in auto’s. Een vreselijke dood.

Warm weer kost jaarlijks te veel honden het leven. Het is buitengewoon dieronvriendelijk en gevaarlijk om een hond bij temperaturen hoger dan vijftien graden in een auto achter te laten.

De temperatuur in een auto kan razendsnel oplopen en honden kunnen hun warmte minder goed kwijt dan mensen omdat ze een zeer beperkt vermogen hebben tot zweten. Een hond raakt daardoor snel hitte bevangen, waarna de dood kan intreden.

Is het buiten warmer dan vijftien graden? Laat de hond dan niet in de auto achter! Bedenk dat een in de schaduw geplaatste auto door verandering van de zon stand in de zon kan komen te staan.

Pas ook op voor inspannende activiteiten, vooral bij honden die gevoelig zijn voor warmte. Kortsnuitige honden zijn daar een voorbeeld van. Dus geen lange wandelingen, geen fietstochten met de hond naast de fiets en geen apporteerspelletjes ed. als het warm is. De lange wandeling kan het beste in de vroege ochtend worden gemaakt. Na een warme dag kan het wegdek ’s avonds nog lang warm blijven. Terwijl juist een bos relatief koel is. Zorg op warme dagen voor voldoende verkoeling, schaduwplekken en vers lauw drinkwater. Laat de hond daarbij geen grote hoeveelheden ineens drinken.

Meer lezen over warm weer en honden: Tien maal wijzer bij warm weer

Wilt u helpen de gevaren van warm weer kenbaar te maken? Bestel dan de gratis folder ‘Tien maal wijzer met warm weer’ via info@hondenbescherming.nl en deel hem uit in uw omgeving.

Terug naar nieuwsoverzicht