De hond door de jaren heen – pubers en volwassen honden

2 mei 2012

Omdat de Hondenbescherming in 2012 honderd jaar bestaat, is het thema dat ze dit jaar naar voren brengt ‘de hond door de jaren heen’.

Bij dit thema hoort informatie over de levensfasen die de hond kent. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat honden net als mensen verschillende levensfasen doormaken. Toch kent een hond net als wij een ‘kindertijd’ (als pup), een ‘puberteit’, volwassenheid en met wat geluk een periode als ‘bejaard’ dier.

In een serie op de website vertellen we meer over belangrijke aspecten van gedrag, voeding & verzorging en beweging en activiteit binnen elke fase.

In dit artikel gaan we in op gedrag van de pubers en volwassen honden.

Van pup naar puber

Voor veel hondenbezitters is het een lastige fase als de tot dan toe lieve pup een puber wordt. Net als mensen kennen honden een puberteit. In die fase hebben ze veel interesse in andere honden en lijken ze ineens vergeten te zijn wat ze tot dan toe allemaal geleerd hadden. Soms toont een hond in deze fase ook ineens angst voor zaken waar hij daarvoor niet angstig leek.

Hoe ga je als eigenaar met deze fase om? Als eerste punt is het belangrijk te beseffen dat de pup puber wordt en te accepteren dat deze fase erbij hoort en ook weer voorbij gaat.

Daarnaast is rustige, consequente begeleiding cruciaal. Zorg dat het gedrag van de hond je niet op de kast jaagt, maar blijf rustig. Probeer situaties op tijd aan te zien komen en vroegtijdig bij te sturen. Sta niet toe dat je hond over je grenzen heen gaat en houd huisregels net als anders aan. Voorkom echter dat je daarbij moet schreeuwen of fysiek op de hond moet inwerken (sjorren, duwen of trekken). Juist in deze tijd heeft je hond een kalm en waardig leider nodig die rustig regels aanhoudt en goed gedrag beloont.

Word je hond plotseling angstig voor zaken waar hij daarvoor niet angstig was? Probeer, indien nodig onder begeleiding van een gecertificeerd hondengedragsdeskundige, uit te vinden wat hier de oorzaak van kan zijn. Probeer niet te gaan betuttelen of dingen te gaan vermijden, maar in kleine stapjes terug te komen op het gedrag wat de hond hiervoor getoond heeft.

Zorg dat je als eigenaar leuk en belangrijk blijft voor je hond. Hij mag dus niet al zijn plezier bij andere honden halen. Met andere honden loslopen is goed voor veel honden, maar een goede band met jou als eigenaar krijgt je hond door leuke dingen met je te ondernemen. Biedt de hond onderweg spelletjes aan. Verstop jezelf en beloon de hond als hij je vindt met een lekker hondensnoepje of een balspelletje. Ren een onverwachte kant op als de hond je komt opzoeken. Zorg dat je met hem bezig bent en niet met het bedenken van een boodschappenlijstje of een gesprek met iemand. Leuke ideeën vind je ook op deze website: http://www.actiefmetjehond.nl/.

Onthoud dat deze fase voorbij gaat. Nu even doorbijten en consequent en geduldig blijven, geeft over een paar maanden en jaren heel veel plezier!

Gedrag bij volwassen honden

Als de puberteit eenmaal achter de rug is, begint een mooie en rustige fase met je hond. Jullie kennen elkaar en weten wat je aan elkaar en aan de wereld hebt. Het belangrijkste deel van de opvoeding is achter de rug en als alles goed is gegaan, pluk je daar nu de vruchten van. Heerlijk.

Toch zijn twee dingen belangrijk:

- Gewenst gedrag van tijd tot tijd blijven belonen. De opvoeding waar je zo veel tijd aan hebt besteed, moet onderhouden worden. Dat kost veel minder tijd en energie, maar het moet wel gebeuren. Anders vergeet je hond dat gedrag wat wij graag zien voor hem iets oplevert of sluipen er kleine of grote dingen bij hem in die wij onwenselijk vinden (maar die voor de hond misschien wel heel erg belonend en leuk zijn!)

- Genoeg nieuwe en leuke activiteiten aanbieden aan je hond. Verveling is een belangrijke aantaster van het welzijn van honden. Daarnaast is het ook een risico voor het ontstaan van ongewenst gedrag bij honden. Een hond die zich verveelt, gaat op zoek naar vermaak. Dat vermaak is vaak voor de hond plezierig, maar voor ons lang niet altijd! Door genoeg geestelijke en lichamelijke uitdaging aan je hond te bieden voorkom je dit.

Meer lezen over ongewenst gedrag? Lees het artikel dat morgen op deze website verschijnt.

Terug naar nieuwsoverzicht