De hond door de jaren heen – beweging en activiteit bij de pup

3 april 2012

Omdat de Hondenbescherming in 2012 honderd jaar bestaat, is het thema dat ze dit jaar naar voren brengt ‘de hond door de jaren heen’.

Bij dit thema hoort informatie over de levensfasen die de hond kent. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat honden net als mensen verschillende levensfasen doormaken. Toch kent een hond net als wij een ‘kindertijd’ (als pup), een ‘puberteit’, volwassenheid en met wat geluk een periode als ‘bejaard’ dier.

In een serie op de website vertellen we u meer over belangrijke aspecten van gedrag, voeding & verzorging en beweging & activiteit binnen elke fase.
In dit tweede artikel gaan we in op beweging en activiteit bij de pup.

Van pupje tot pup – een en al beweging

Hele jonge pups hebben nog weinig behoefte aan beweging. Hun kleine lijfje moet in een rap tempo groeien. In combinatie met alle nieuwe indrukken die ze opdoen, vraagt dat al hun energie. Zij liggen dus maar een beetje te liggen bij de moederhond, en spenderen hun tijd vooral aan melk drinken en slapen.

Wanneer de pup wat ouder wordt, lijkt deze juist te bruisen van energie. Toch is het belangrijk om een jonge hond niet te veel achter elkaar en zeker niet te onstuimig te laten bewegen. De pup is immers in de groei en dan zijn de botten en spieren extra kwetsbaar. Overbelasting van een pup zie je niet altijd meteen, maar kan vooral later tot problemen leiden. Problemen waardoor de hond zelfs zijn leven lang gehandicapt kan zijn. Daarom is het belangrijk:
- Nieuwe indrukken van een pup af te wisselen met voldoende rust (Ook kinderen moeten dan de pup echt met rust laten, dus ook niet knuffelen. Rust is rust. )
- Spel met andere honden onder begeleiding plaats te laten vinden en kort te houden. Juist spel is erg belastend. Omdat de hond het leuk vindt, zal hij zelf niet snel het spel stoppen. Dat moet u dus doen. Vijf minuten spelen kan al erg lang zijn!
- Af en toe stap voor stap traplopen is goed voor de ervaring met ‘een trap’, maar totdat de hond is uitgegroeid is regelmatig trap op en zeker trap af uit den boze.

Wilt u uw jonge hond toch voldoende zijn energie kwijt laten raken? Zoekspellen en activiteitsspeelgoed (zie ook het filmpje onderaan) kunnen helpen de hond moe te maken zonder dat zijn lijf te veel wordt belast. Dit geldt ook voor het bezoek aan de cursus en het oefenen thuis. Hier wordt uw hond moe van, omdat hij moet nadenken en indrukken moet verwerken.

Bedenk dat een jonge hond veel rust (slaap) nodig heeft. In veel gezinnen is men juist die eerste tijd erg blij met de nieuwe aanwinst en hebben kinderen moeite om de pup met rust te laten. Een eigen slaapplek waar de hond niet gestoord wordt, is echter cruciaal voor een goede ontwikkeling van de pup. Beweging en rust moeten – zeker bij een jonge hond – dus altijd in balans zijn!

Bekijk hier een filmpje over activiteitsspeelgoed: activiteitsspeelgoed

Terug naar nieuwsoverzicht