Pas op voor teken

30 maart 2012

Het voorjaar is weer begonnen, een prachtige tijd om met je hond extra de natuur in te trekken. De knoppen aan de bomen ontluiken, de bloemen bloeien en… de teken worden weer actief.

Oppassen dus voor hond en baas!

Teken zijn platte spinachtige diertjes die zich vol bloed zuigen en dan de grootte kunnen krijgen van een flinke erwt. Een volgezogen teek verandert van bruin/zwart naar grijs. Teken kunnen ziektes bij zich dragen.

Door je huid goed te bedekken als je buiten bent en door na de wandeling op teken te checken, kun je eventuele teken weghalen voor ze zich vasthechten in de huid. Zit een teek wel vast, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te verwijderen.

Ook bij je hond moet je na een wandeling goed kijken of hij teken heeft opgelopen. Er zijn diverse middelen op de markt die je hond beschermen tegen teken, maar checken blijft daarnaast noodzakelijk. Vraag je dierenarts naar de recente informatie.

Wil je meer lezen over hoe je een teek het beste verwijdert: Hoe verwijder je een teek. Let op als je een teek van een langharige hond verwijderd, dat je niet een pluk haar mee eruit trekt.
Een handige website is ook: Tekenradar.nl. Hierop vind je ook informatie over de verwachte activiteit van teken.

Foto met dank aan Hugh Jansman .

Terug naar nieuwsoverzicht