Is de Wetterhoun gered?

21 maart 2012

De laatste jaren is veel te doen over erfelijke gebreken bij de huishond. En dat is niet voor niets. Met veel honden is er veel mis waar het erfelijke aandoeningen en overdrijvingen betreft.

Bij een bijzonder ras van eigen bodem is inteelt een groot probleem. Bij dit ras, de van oorsprong uit Friesland afkomstige Wetterhoun, is gesteld dat het genetisch ten dode is opgeschreven. Sinds maandagavond echter, gloort er wellicht hoop aan de horizon voor liefhebbers van het ras. Tijdens een ledenvergadering van de Nederlandse Verenging voor Stabij- en Wetterhoun is een reddingsplan aangenomen.

Besloten is dat er een actief outcross-beleid komt. Andere honden dan van het ras van de Wetterhoun zullen gekruist gaan worden met de Wetterhoun en ook stamboomloze lookalikes (honden zonder stamboom maar sterk gelijkend op Wetterhounen) gaan meehelpen de Wetterhoun er weer bovenop te krijgen. Door vers bloed en ander erfelijk materiaal in te brengen, worden de effecten van inteelt tegengegaan.

Een dappere zet van deze rasvereniging in een tijd waarin veel discussie wordt gevoerd maar nog niet veel concrete stappen genomen lijken te zijn. De Hondenbescherming hoopt dat deze aanpakmentaliteit leidt tot een welzijnsverbetering voor de Wetterhoun en voor andere honden van rassen waar directe aanpak van de problemen zeer wenselijk is.

Meer lezen over erfelijkheidsproblematiek kan hier:  erfgelijkheidsproblematiek bij honden (3,1 MB)

Terug naar nieuwsoverzicht