Rashonden weggestuurd op prestigieuze hondenshow wegens slechte gezondheid

13 maart 2012

Zes honden die tot beste van hun ras werden getroond op Crufts werd deze titel afgenomen nadat een onafhankelijke dierenarts ze op hun gezondheid had afgekeurd. Dit overkwam de Bassethound, de Clumber Spaniel, de Engelse Bulldog, de Mastiff, de Mastino Napoletano en de Pekingees.

Van 8 tot en met 11 maart werd de grootste hondenshow in Engeland gehouden, de ‘Crufts’, georganiseerd door de Engelse Kennelclub, de collega-organisatie van onze Nederlandse Raad van Beheer.

Net als hier in Nederland verkeert ook in Groot-Brittannië de hondenfokkerij in zwaar weer. Onder druk van de publieke opinie besloot de Kennelclub een lijst van vijftien rassen op te stellen, de zogenaamde High Profile Breeds. Dit zijn rassen die vanwege het uiterlijk dat de rasstandaard van hen verlangt, veelal een slechte gezondheid hebben en extra controle kregen tijdens de tentoonstelling. Deze vijftien rassen zijn: Bassethound, Bloedhond, Bordeaux Dog, Chinese naakthond, Chow Chow, Clumber Spaniel, Duitse Herdershond, Engelse Bulldog, Franse Bulldog, Mastino Napoletano, Mopshond, Oud Engelse Mastiff, Pekingees, Shar Pei, Sint Bernhard.

Het initiatief van de Kennelclub heeft voor veel opschudding gezorgd in de hele (honden)wereld en staat op dit moment op diverse platforms ter discussie. In hoeverre deze manier van handelen verstandig is, eerlijk of juist, valt te betwisten. Het laat in elk geval wel zien dat ook de georganiseerde kynologie niet ziende blind en horende doof is voor de dramatische gezondheidstoestand waaronder veel honden lijden.

Meer weten over erfelijke problematiek bij honden? Lees het artikel van 4 maart op deze website: Erfgelijke problematiek

Terug naar nieuwsoverzicht