Onderzoek en ontwikkeling

De Koninklijke Hondenbescherming initieert en ondersteunt (wetenschappelijk) onderzoek dat bijdraagt aan het welzijn van honden en aan verantwoord hondenbezit. Ze ontwikkelt ook zelf (voorlichtings)materiaal waar dit noodzakelijk is.

Schnauzer aan waterkant

In 2016 ondersteunt de Koninklijke Hondenbescherming bijvoorbeeld onderzoek naar hechting van honden. Dit omdat veel honden lijden onder slecht alleen kunnen zijn of verlatingsangst. Dat is niet alleen erg slecht voor het welzijn van de hond, het ligt ook aan de basis van een van de vaak voorkomende klachten over honden: blafoverlast. Middels de steun aan dit onderzoek, hoopt de Hondenbescherming aan de basis bij te dragen aan oplossingen voor hond en samenleving. 

Een nog groter onderzoek is het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar onvoldoende doordachte aanschaf. De Koninklijke Hondenbescherming verstrekt over vier jaar een subsidie aan deze universiteit om dit onderzoek mogelijk te maken. Ondoordachte aanschaf staat immers aan de basis van heel veel hondenleed. Zowel het aanschaffen van een hond die kort na aanschaf weg moet als de aanschaf bij de malafide hondenhandel kunnen geremd worden als er meer bekend is over hoe mensen tot dat besluit komen. Het onderzoek van Groningen zal hier hopelijk inzicht in verschaffen, waardoor mensen nog beter geholpen kunnen worden de juiste keus te maken.