Zo kom ik aan een hond

Waar en hoe u uw hond aanschaft, bepaalt in belangrijke mate hoeveel plezier u van het dier zal hebben. De keuze die u maakt heeft ook invloed op het hondenwelzijn. U kunt een hond bij een fokker halen, uit het asiel, van internet of van een herplaatsingsorganisatie. Bij elke aanschafwijze zijn er aandachtspunten.

Lees hier waar u op moet letten en waarom…

Zo kom ik aan een hond

De wijze waarop u uw hond aanschaft, bepaalt hoe gelukkig u met uw hond wordt en heeft invloed op het hondenwelzijn in het algemeen!

Hond in asiel

U kunt uw hond op een aantal wijzen aanschaffen, bijvoorbeeld via:

  1. Het asiel of via een herplaatsingsorganisatie
  2. Een organisatie die buitenlandse honden naar Nederland haalt
  3. Een kennis
  4. Internet
  5. Een fokker die maar een nestje heeft en dat in huis houdt
  6. Een fokker die veel pups aanbiedt of via een winkel

1. Het asiel of via een herplaatsingsorganisatie

In de Nederlandse asielen zitten veel honden die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar. Een goede keus voor de honden dus, wanneer u een asielhond kiest! Bekijk de asielhond checklist (85,7 KB) voordat u op pad gaat. Op de website dierenasiels.com kunt u Nederlandse en Belgische asielhonden bekijken en ook selecteren op bepaalde gedragskenmerken.

Gratis handboek over herplaatsingshonden Via herplaatsingsorganisaties worden vaak ook leuke honden aangeboden. Zoekt u een bepaald ras, vraag dan ook eens na bij de rasvereniging van dat ras of men bemiddelt wanneer iemand een nieuw thuis voor zijn hond zoekt. Honden die via een herplaatsingsorganisatie een nieuw thuis zoeken, wachten meestal bij een gastgezin op een nieuwe eigenaar. Zodoende is vaak veel bekend over het gedrag van de hond. De Stichting Hulp en Herplaatsing Honden is een van de organisaties die in Nederland honden herplaatst.

Overweegt u een herplaatser? Download dan het gratis Handboek Herplaatsingshonden voor tablets: http://handboek.hondenbescherming.nl

2. Een organisatie die buitenlandse honden naar Nederland haalt

Wanneer u een buitenlandse hond overweegt die een organisatie voor u naar Nederland haalt, zorg dan dat u de buitenlandse honden checklist (77,7 KB) erbij pakt. Een adoptie van een buitenlandse hond is meer dan het redden van een hond. Bereid u dus goed voor. Niet alle buitenlandse honden worden gelukkig van een leven in ons drukke Nederland. Bedenk of het naar Nederland halen van een hond voor die hond een goede oplossing is en bijdraagt aan de problemen die er in veel landen zijn.

Meer informatie vindt u op de website van het Stray Animal Foundation Platform. De Hondenbescherming sympathiseert met de missie van het Animal Foundation Platform om door verbinding, samenwerking, informatie uitwisseling en gezamenlijke projectplanning structurele oplossingen aan te bieden voor de buitenlandse (zwerf)honden problematiek.

Hond kijkt onder hek door

Overweegt u een herplaatser? Download dan het gratis Handboek Herplaatsingshonden voor tablets: http://handboek.hondenbescherming.nl

3. Een kennis

Overname van een hond van een kennis kan ideaal zijn. Als u de hond al goed kent, weet u wie er bij u in huis komt. Zeker als u de hond eerst een tijdje op proef in huis kan nemen, kunt u goed testen of de hond bij u past. Een valkuil is dat men vergeet om duidelijke (schriftelijke) afspraken te maken over de overname van de hond. Doe dat altijd. Denk daarbij ook aan afspraken over wat er gebeurt als de hond na de overname ziek wordt of een aandoening blijkt te hebben. En wat spreekt u af als de hond toch niet bij u blijkt te passen?

Overweegt u een herplaatser? Download dan het gratis Handboek Herplaatsingshonden voor tablets: http://handboek.hondenbescherming.nl

4. Internet

Soms willen eigenaren zonder tussenkomst van een derde hun hond plaatsen bij een nieuwe baas. Vaak proberen ze dat in eigen kennissen- en familiekring maar het lukt niet altijd via bestaande contacten om de hond op een goede nieuwe plek te krijgen. Dan wordt de hond bijvoorbeeld via internet aangeboden. Ziet u hier een hond die u wat lijkt, zorg dan altijd voor een kennismaking met de hond in zijn huidige omgeving. Vraag de eigenaar zoveel als u wilt weten en vraag bedenktijd aan. Neem de hond nooit direct mee en maak vooraf duidelijke -schriftelijke!- afspraken over de overdracht en over wat er gebeurt mocht de hond toch niet passen in uw eigen omgeving.

Wees er op bedacht dat sommige honden die op internet worden aangeboden van niet-bonafide eigenaren zijn. Grote fokkers proberen bijvoorbeeld soms op deze wijze van hun 'afgedankte' fokteven af te komen. Niet altijd is een eigenaar ook eerlijk over zijn hond en eventueel ongewenst gedrag van de hond. Ook aankopende partijen zijn niet altijd eerlijk over hun intenties. Een aan/verkoop via internet kan dus heel vervelend uitpakken! Het verhaal van Relli is een voorbeeld van een herplaatsing via internet die niet goed afloopt. Klik hier om het te lezen: Het verhaal van Relli (80,6 KB)

Overweegt u een herplaatser? Download dan het gratis Handboek Herplaatsingshonden voor tablets: http://handboek.hondenbescherming.nl

5&6. Een fokker of winkel

Gebruik de pupchecklist Koopt u uw hond bij een fokker, zorg dan dat u de Pupchecklist gebruikt. U wilt uw hond in dat geval absoluut bij een betrouwbare fokker halen. Neem een pup nooit mee omdat deze zielig is. U houdt de dieronvriendelijke industrie dan juist in stand omdat u de fokker beloont door hem te betalen voor wat in zijn ogen ‘handelswaar’ is.

Helaas zijn in sommige dierenwinkels nog steeds pups te koop. Vaak zijn deze honden afkomstig van minder goede fokkers. Met deze dieren is vaak wat aan de hand. Ze worden soms al in de eerste dagen bij de nieuwe eigenaar ziek of blijken later bepaalde aandoeningen te hebben. Bovendien is een dierenwinkel geen goede omgeving voor een pup om te verblijven. Haal uw pup dus nooit uit een winkel.

De Hondenbescherming raadt u met klem aan om een hond te kopen op een adres waar de pups samen met de moeder in een huiselijke omgeving worden grootgebracht. U mag de moeder en haar pups en hun leefomgeving zien. De pups zijn fit, levendig, zien er gezond uit en ook hun leefruimte is schoon en ruikt fris. De honden zijn blij met uw bezoek en begroeten ook de fokker enthousiast. De fokker is geïnteresseerd in u en uw leefsituatie en geeft de pups niet eerder mee dan dat zij zeven weken oud zijn. De hondjes zijn dan ontwormd en gechipt en minimaal één keer ingeënt tegen besmettelijke ziekten.

Neem verder uw gezonde verstand mee en doe daar uw voordeel mee. De meeste mensen die wij spreken die een zieke pup hebben gekocht geven aan dat zij eigenlijk wel in de gaten hadden dat het geen betrouwbaar adres was waar zij hem kochten. Neem uw eigen twijfel serieus en durf 'nee' te zeggen en/of bedenktijd te vragen voordat u de pup meeneemt of een aanbetaling doet. Schroom nooit om informatie in te winnen bij de Hondenbescherming als u twijfelt.

Kies je pup eerlijk, kies een FAIRPUP!

Waarom een FAIRPUP? FAIRPUP

Doe de FAIRPUP-CHECK.

Of bekijk de FAIRPUP-CHECK video voor hoe het er in de praktijk uit moet zien: 

FAIRPUP-CHECK

Pups op onderzoek uit