Deze hond past bij mij

Een hond kan wel tot vijftien jaar uw kameraad zijn. Net als bij een menselijke partner, voelt u zich in eerste instantie misschien vooral op het uiterlijk aangetrokken. Het gaat er uiteindelijk echter om of het karakter van het dier goed bij u past. Kies dus de hond die bij u past, dan kiest u goed.

U vindt hier meer tips over het selecteren van ras of type hond, geslacht, leeftijd en wijze van aanschaf…

Meer lezen kan in het gratis 'Handboek' voor iPad en Android: http://handboek.hondenbescherming.nl.

Download ook de gratis 'Gezonde hond' App voor de iPad in de Apple store en vindt uit wat een hond gezond maakt: download de App. Of lees er meer over: Gezonde hond App

Hond aan waterkant

Deze hond past bij mij

Kies de hond die bij u past, dan kiest u goed!

Wanneer u een hond kiest, kiest u op een aantal aspecten:

  1. Het ras of type hond
  2. Het geslacht
  3. De leeftijd
  4. De wijze van aanschaf

1. Het ras of type hond

Of een hond bij u past wordt met name bepaald door zijn karakter. Elke hond heeft zijn eigen karakter. Vaak lijkt dat karakter wel op het karakter van de ouderdieren. Daarnaast is het ras of type hond van invloed. Binnen het type 'Boomer' zijn er veel verschillende hondjes bijvoorbeeld. En een Beagle is geen Jack Russell, een Akita geen Rottweiler. Tussen de verschillende herdershond rassen zitten veel verschillen en zelfs een Labrador Retriever en Golden Retriever verschillen behoorlijk van elkaar. Als u uw hond uitzoekt, kijk dan van welk ras of type het gedrag u het meest aanstaat. Kijk daarnaast ook naar welke verzorging (de vacht van) de hond vraagt. Bent u eruit welk ras of type bij u past? Ga dan vervolgens op zoek naar een goede hond wiens karakter bij u past.

Kiest u voor een rashond? Laat u dan goed informeren over het ras en over goede aanschafadressen door de rasvereniging van het betreffende ras. U kunt de contactgegevens vinden via de overkoepelende rashondenorganisatie, de 'Raad van Beheer' genoemd.

Kiest u voor een kruising? Ook dan kunt u zich verdiepen in de rassen waaruit het dier is ontstaan. Vaak zijn in uw kruising van die rassen nog eigenschappen terug te zien. Er wordt wel gezegd dat waar de kruising uiterlijk het meest op lijkt, zijn gedrag ook het meest zal beïnvloeden.

Mopshondje

Download voor globale informatie over hondenrassen het rassenoverzicht als pdf (199,2 KB) .
Lees ook zeker het document over erfelijke problematiek (3,1 MB) bij de huishond.

2. Het geslacht

Reu (mannetjeshond) of teef (vrouwtjeshond)? Ook dat is een afweging die u moet maken. Over het algemeen wordt gezegd dat reuen wat zelfstandiger zijn en teven wat aanhankelijker, maar dat is toch ook een kenmerk wat per hond erg verschilt. Teven zijn vaak wel wat feller en pinniger, terwijl reuen vaker met andere reuen willen kijken waar ze staan. Heeft u al een hond in huis? Dan is het bij het kiezen van een tweede hond vaak wel verstandiger om een hond van het andere geslacht erbij te nemen. (Uiteraard moet u wel voorkomen dat zij ongewenst een nestje krijgen.) Vaak schieten honden van verschillend geslacht beter met elkaar op.

Verschillen tussen reu en teef zijn verder dat een ‘niet geholpen’ reu ‘verliefd’ kan worden op loopse teven in zijn omgeving. Dit klinkt schattig, maar is het zeker niet. Een hond kan dagen van slag zijn, de hele buurt bij elkaar janken en proberen te ontsnappen om bij de teef te komen. Een ‘niet geholpen’ teef kan loops worden, is dan soms wegloperig en in elk geval moet u voorkomen dat ze ongewenst gedekt wordt door een reu. Het kan ook bloedspatten in huis geven.

Sjorspel tussen twee honden

Castratie of sterilisatie kan de gedragingen verminderen, maar zijn niet voor elke hond een optie omdat deze ingrepen meer veranderen dan alleen het voortplantingsgedrag.

3. De leeftijd

Veel mensen kiezen ervoor een pup aan te schaffen als ze een hond willen. Pups zijn aandoenlijk en schattig, maar tegelijkertijd niet te onderschatten. Een pup zindelijk maken en opvoeden kost veel tijd. Na het intensieve eerste begin, moet u de puberteit van uw hond doorstaan. Ja, ook honden kennen een ‘puberteit’. Alle fouten die u in deze perioden maakt, gaat u terugzien in uw hond.

Kiest u voor een pup, kies dan bewust en zorg dat u de tijd, kennis en vaardigheden heeft om uw hond te begeleiden naar volwassenheid.

Volwassen honden zijn minder bewerkelijk dan pups. Ze zijn meestal zindelijk en zijn soms al bekend met algemene huisregels. U weet hoe ze eruit zien. Wat hun sterke en zwakke punten zijn, is meestal bekend of wordt snel duidelijk. Bovendien zijn de wilde 'jonge honden' haren er vanaf.

Wilt u een lieve, rustige hond? Denk eens aan een senior! Te weinig mensen kiezen bewust voor een oudere hond. Een oudere hond is vaak rustiger in huis, qua karakter stabiel, meer gericht op zijn eigenaar. Download hier de flyer (589,6 KB) en bekijk de voordelen van een oudere hond.

4. De wijze van aanschaf

U bent eruit, u weet welke hond bij u past! Nu begint de zoektocht om die hond ook daadwerkelijk te vinden. Kijk hier voor meer informatie over de verschillende aanschafwijzen .