Ik neem (g)een hond

Als u van honden houdt, lijkt het haast beter om juist geen hond aan te schaffen. Jaarlijks worden immers naar schatting 120.000 honden op onjuiste wijze gefokt. Veel honden lijden aan erfelijke aandoeningen. Ieder jaar worden meer dan 12.000 honden naar het asiel gebracht.

'Ik moest mijn hond naar het asiel brengen, nog steeds voel ik me schuldig.'

Brenda van 38 zag zich gedwongen haar hond naar het asiel te brengen en vertelt haar verhaal:

'De kinderen hadden al lang gezeurd om een pup. Na wat overleg hebben mijn man en ik besloten dat we een Cocker Spaniel voor ze zouden kopen. Zo'n hondje had mijn man vroeger ook thuis. Op zaterdag zijn we de hond gaan halen en de kinderen vonden het fantastisch. We kozen de naam 'Max' voor de pup.
Helaas bleek al snel dat we eigenlijk niet genoeg tijd voor de pup hadden. Hij moest zindelijk gemaakt worden, wat maar niet lukte en hij was verschrikkelijk druk. De kinderen vonden dat in het begin wel leuk en moedigden het drukke gedrag aan. Na verloop van tijd vonden ze het niet zo leuk meer. Veel te laat zijn we bij een hondenschool advies gaan vragen. Er was echter geen tijd om naast het sporten van de kinderen, op zaterdag ook naar de hondenschool te gaan.
Max blafte veel, als hij alleen was en tijdens zijn drukke buien. Toen de buren hierover gingen klagen, hebben we na lang wikken en wegen Max naar het asiel moeten brengen. Het ging gewoon niet meer. Elke dag dweilen omdat hij in huis plaste, de drukte met de kinderen en boze buren.
Ik voel me nog elke dag schuldig omdat ik nooit beseft heb hoeveel werk een hond is. Het is niet alleen maar 'leuk voor de kinderen'. Max is daarvan de dupe geworden.'

Om een hond een goed leven te kunnen bieden, is tijd, ruimte en geld nodig. Overweegt u een hond aan te schaffen, bereid u dan goed voor. Deze informatie helpt u bij het maken van een goede keus…

Hond op arm eigenaar

Ik neem (g)een hond

Voor u een hond aanschaft, is het goed te bedenken wat deze van u vraagt.

Dit heeft een hond nodig:
- Dagelijks twee uur van uw tijd voor wandelen, verzorgen, opvoeden,
- Minimaal 50 tot 100 euro per maand voor voer, medische verzorging, etc.,
- Gezelschap! Na gewenning kan een hond maximaal 6 uur per dag alleen zijn,
- Opvoeding. Een hond wordt niet braaf geboren. Hij moet leren wat wel en niet mag. Dat kost tijd en energie.

Ga niet over een nacht ijs! Dit is absoluut in uw eigen belang, maar ook in het belang van uw toekomstige levensgezel. Een hond is vaak tot wel vijftien jaar uw maatje. Zorg dat u samen goed door een deur gaat kunnen. Kiest u weloverwogen en goed, dan zult u zeker veel voldoening putten uit het samenleven met dit prachtige dier.

Denkt u ook aan de mogelijkheid dat u of uw gezinsleden allergisch kunnen zijn of worden voor de hond? Wanneer u vermoedt dat dit zou kunnen gebeuren, pas dan eerst eens een weekend op een hond van het type dat u zou willen aanschaffen. Dit geeft een indicatie of er reacties te verwachten zijn, maar uiteraard geen garanties. Meer lezen over allergie kan op de website van het LICG.

Kunt u een hond bieden wat hij nodig heeft, lees dan vooral welke hond bij u past en hoe u verantwoord een hond aanschaft. Een goede start is het halve werk:

Hond op scootmobiel

Weten of jij geschikt bent voor een hond? Doe deze test.