Gezonde, blije hond

Iedere hondenbezitter wil dat zijn hond gezond en tevreden is. Dat heeft heel wat voeten in de aarde. Neem alleen al goede voeding, daarover is niet alleen bij mensen, maar ook bij honden veel te doen….

Ik heb een gezonde blije hond 

Hoe zorgt u dat uw hond gezond wordt en blijft?
Blije, energieke honden zijn een genot om om je heen te hebben. Om ze fit en gezond te krijgen en te houden zijn goede voeding, goed zorg en gepaste beweging van bijzonder belang. Honden kennen verschillende levensfasen die beïnvloeden welke zorg ze nodig hebben.
Hier kunt u lezen over:

Over beweging leest u in het onderdeel ‘Ik heb een bewegende hond’.

Voeding

Goede voeding is voor honden even belangrijk als voor mensen. Honden hebben niet alleen behoefte aan eten, maar ook aan knagen.

Wat is goede voeding? Goede voeding is die voeding die je voldoende biedt van alle voedingsstoffen die je nodig hebt, zonder dat er een teveel is aan bepaalde stoffen en zonder dat je er schadelijke stoffen mee binnenkrijgt. Bij honden kennen we diverse vormen van voeren, zoals ‘blikvoer’, ‘brokken’, ‘diner’ en ‘vers vlees’. Welke voeding je ook kiest, het is vooral belangrijk dat het de hond voorziet van alles wat hij nodig heeft, dat het veilig is en dat de hond het er ‘goed op doet’. Wil je meer weten over goede voeding, download dan het artikel uit het Nieuwsmagazine ‘Hond’ van januari 2012: Goede voeding voor de hond (2,6 MB) .

Verzorging van de vacht

Hond met slecht verzorgde vacht Zo veel honden, zo veel vachten. Hondenrassen en -typen kunnen qua vacht flink verschillen. Elke vacht heeft zijn eigen kenmerken en daardoor zijn eigen verzorgingsrichtlijnen.

Met sommige honden kom je nooit bij de trimmer. Hun vacht is makkelijk in ‘onderhoud’. Heb je echter een hond met een wat bewerkelijker vacht, dan is het belangrijk dat je regelmatig naar de trimmer gaat. Een hond die goed in zijn vacht zit, zit goed in zijn vel. Te lang wachten met een goede vachtverzorging kan tot zeer pijnlijke klitten leiden. Soms zijn die klitten zo erg, dat een hond zich niet goed meer kan bewegen.

Voor een goed advies over de vacht van uw hond, kunt u bij een gediplomeerd trimmer terecht.
Zorg dat uw hond lekker in zijn vacht zit, zodat hij lekker in zijn vel kan zitten!

Verzorging om parasieten en ziekten te voorkomen

Om de hond gezond te houden zijn er naast goede voeding en beweging, 'preventieve maatregelen' nodig: inentingen (ookwel: vaccinaties), ontwormen en andere antiparasitaire behandelingen.

Het is gebruikelijk om uw hond na de verplichte puppyentingen jaarlijks te laten inenten of vaccineren. Dit jaarlijkse entschema voorkomt bepaalde nare ziekten bij de hond. Het staat echter ter discussie omdat het enten mogelijk niet elk jaar nodig is en de entstof niet gezond is voor een hondenlijf. Uw dierenarts kan u meer vertellen over de inenting die uw hond moet krijgen en wanneer. Gaat u met uw dier op reis? Bereid u dan tijdig voor!

Een bijzondere parasiet is de teek. Teken zijn gevaarlijk voor mens en dier: Pas op voor teken

York bij binnenkomst in opvang

Ook ontwormen is belangrijk. Ontwormen moet je eigenlijk alleen doen als de hond wormen heeft. Door ontwormen voorkom je niet dat de hond wormen krijgt, maar dood je de wormen die de hond op dat moment heeft. De hond kan na het ontwormen opnieuw besmet raken.

Sommige honden zijn gevoelig voor ontwormingsmiddelen. Omdat u wormen echter niet altijd bemerkt bij uw hond en omdat ze gevaarlijk zijn voor met name kinderen, wordt er vaak preventief ontwormd. Wanneer er kinderen in de nabijheid van de hond leven, vier maal per jaar. Er zijn tegenwoordig test beschikbaar om te bepalen of uw hond wormen heeft, wanneer u uw hond niet onnodig wilt ontwormen. 

De levensfasen van de hond

Een hond is de eerste periode van zijn leven ‘pup’. In die tijd moet hij op een plezierige en rustige wijze kennis maken met alles wat hij op latere leeftijd gewoon moet vinden. De pup heeft ook veel rust nodig en is nog aan het leren hoe hij zich moet gedragen. Alles, ook het alleen zijn, moet rustig aan geleerd worden. Als pup leert de hond ook de beginselen van zindelijkheid.

Na deze eerste periode komt de hond in de puberteit. Net als bij mensen spelen hormonen daarbij een rol. De hond kan eerder geleerde opvoeding gaan vergeten, kan karakterveranderingen laten zien en is vaak erg op zijn soortgenoten gericht. Voor veel eigenaars is dit een lastige tijd. Consequent en geduldig aanhouden hoe u met de opvoeding bent begonnen, is belangrijk.

BernerBouvier

De spieren en gewrichten van jonge honden zijn erg kwetsbaar. Voorzichtig aan met spelen (kort en op goede ondergrond!), nog niet springen, weinig traplopen en niet te lang achter elkaar bewegen dus!

Na de puberteit wordt de hond volwassen. Het verschilt per hond wanneer deze emotioneel en lichamelijk volwassen is. Kleine honden zijn vaak wat eerder volwassen dan grotere. Dit zijn vaak voor eigenaar en hond de makkelijkste jaren.

Honden worden gemiddeld tien, elf jaar oud. Grote honden doorgaans minder oud dan kleine honden. Reuzenrassen zoals Duitse Doggen worden vaak niet ouder dan zeven jaar terwijl Dwergpinschers wel vijftien jaar of ouder kunnen worden. Oudere honden slapen meer en dieper, kunnen minder goed tegen regen en kou en erg warm weer. Oude honden en hun bazen kunnen vaak met elkaar lezen en schrijven, ze zijn al zo lang samen dat elk gebaartje en elke oogopslag bekend is. Bovendien is een ‘senior’ vaak meer gericht op u als eigenaar en minder op ‘actie’.

Loopsheid en dracht

Jack Russelltje Eenmaal volwassen worden de meeste teven tweemaal per jaar loops. De eerste loopsheid kunt u verwachten tussen de zes maanden en een jaar. Een teef (vrouwtjes hond) wordt gemiddeld één of twee keer per jaar loops. De loopsheid duurt gemiddeld drie weken. De eerste tien dagen verliest de teef bloed uit de vulva. In de loop van de dagen zal het bloeden minder worden en zal de uitscheiding uit meer helder vocht bestaan. Rond de twaalfde dag zijn de meeste teven het meest vruchtbaar, maar ook daar buiten. Let de hele loopse periode extra goed op uw hond. Reuen zullen als door een magneet worden aangetrokken door uw teef en de kans is groot dat ook zij op zoek zal willen naar een reu die haar goedkeuring heeft. De dracht van een hond duurt gemiddeld 63 dagen maar enkele dagen langer of korter is mogelijk.

Castratie en sterilisatie

Castratie is het verwijderen van de teelballen bij de reu en het verwijderen van de eierstokken (en soms de baarmoeder) bij de teef. Sterilisatie is het afbinden van zaadleiders bij de reu en eileiders bij de teef. In alle gevallen is voortplanting niet meer mogelijk. 

Castratie heeft bij zowel reuen als teven ingrijpende gevolgen omdat de geslachtshormoon producerende organen (teelballen en eierstokken) worden verwijderd. Bespiering, vachtstructuur en gedrag kan veranderen. In de volksmond wordt castratie vaak genoemd als oplossing voor allerlei ongewenst gedrag. Dat is echter incorrect. 

Castratie van een reu kan bepaald gedrag verminderen, als het nog niet te veel gewoonte is geworden. Het gaat dan om gedrag dat gekoppeld is aan voortplanting, denk aan zwerven omdat een teef in de buurt loops is of aan zekere agressie naar andere reuen. Het is echter niet zo dat agressie naar andere honden als sneeuw voor de zon verdwijnt na castratie! Een reu die uit angst agressie toont, kan zelfs nog agressiever worden, omdat hij na castratie minder zeker is. Teven worden vaak wat zekerder en feller na castratie en kunnen zich meer laten gelden ten opzichte van andere honden na castratie. 

Denkt u over castratie of sterilisatie? Laat u dan goed voorlichten. Win informatie in bij meerdere dierenartsen en vraag goed na wat voor u en uw hond voor- en nadelen van de ingreep kunnen zijn. Er zijn tegenwoordig nieuwe manieren om de ingreep plaats te laten vinden, waardoor de operatie minder ingrijpend is voor de hond.

Chemische castratie van de reu kan een goede manier zijn om te testen hoe hij verandert na castratie en of dat gewenst is. Omdat het om een tijdelijk middel gaat, zijn de gevolgen dan nog omkeerbaar als het effect niet gewenst blijkt.

Vroegcastratie - niet doen! Twee honden ontmoeten elkaar