Doneer nu

 

Heb jij vragen rondom de petitie 'Hou vuurwerk uit mijn buurt'? Hieronder vind je de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail jouw vraag dan naar info@hondenbescherming.nl.

 

Vraag: Waarom is de Koninklijke Hondenbescherming een petitie gestart?

Antwoord: Elk jaar staan rond de jaarwisseling meer dan een miljoen honden doodsangsten uit vanwege het vuurwerk. Dagen - zo niet weken - lang zitten de honden vol angst en stress. Honden rukken zich los van de lijn en hulphonden raken zo beschadigd dat zij hun werk niet meer kunnen doen. Voor het welzijn van de hond is het van belang dat hier aandacht voor wordt gevraagd en daarom zijn we de petitie gestart.

 

Vraag: Wat willen jullie bereiken met deze petitie?

Antwoord: Wij vinden het belangrijk dat honden zoveel mogelijk stress wordt bespaard door vuurwerk uit hun buurt te houden. Ons doel is dat elke gemeente vuurwerkvrije zones aanwijst en dat vuurwerkliefhebbers zich realiseren dat honden ontzettend bang zijn en getraumatiseerd kunnen raken door het vuurwerk, waardoor ze rekening (gaan) houden met dieren wanneer ze vuurwerk afsteken.

 

Vraag: Wat doen jullie met mijn handtekening?

Antwoord: We hopen dat vele mensen de petitie tekenen, zodat we daarmee naar de landelijke politiek kunnen. Het Vuurwerkbesluit is een jaarlijks punt van discussie. We hopen dat met het aanbieden van de petitie ook het belang van de hond wordt meegenomen. Bij gemeentes willen wij pleiten voor vuurwerkvrije zones. Het is daarom van belang dat de woonplaats wordt ingevuld. Wij zullen dan met de gemeente in gesprek gaan.

 

Vraag: Heeft het zetten van mijn handtekening wel nut?

Antwoord: Ja, dat heeft het zeker. Hoe meer handtekeningen wij kunnen overhandigen, des te sterker wij staan richting overheid en politiek om aan te tonen dat vuurwerk desastreuze gevolgen heeft voor het dieren- c.q. hondenwelzijn. Dit zullen we ook kenbaar maken aan jouw gemeente.

 

Vraag: Werken jullie samen met andere organisaties?

Antwoord: Wij zijn deze petitie zelf gestart. We ondersteunen wel andere campagnes zoals bijvoorbeeld de ‘IK KLAP-campagne’. 

 

Vraag: Mijn hond is enorm bang voor vuurwerk, waar kan ik hulp krijgen?
Antwoord: Via de website https://nvgh.nl/ kun je hondengedragstherapeuten vinden, ook bij jou in de buurt. Een hondengedragstherapeut kan samen met u aan de slag gaan om de stress te verlagen.

 

Vraag: Hoe kan ik mijn bange hond door het vuurwerk heen loodsen?
Antwoord: Zorg dat je hond een rustige plek in huis kan opzoeken. Voor veel honden is dat onder de bank, een tafel, de wc of de badkamer. Hij geeft zelf wel aan waar hij het liefste wil liggen. Zet de tv/radio hard aan. Sluit ramen, deuren en gordijnen en dwing je hond niet naar buiten te gaan als hij dat niet durft. Zoek (eventueel met de auto) vuurwerkvrije plekken op waar hij zijn behoeftes kan doen maar laat hem niet los. Een onverwachtse knal kan maken dat hij in paniek weg vlucht.

 

Vraag: Wat kan ik nog meer doen?
Antwoord: Sommige honden zijn af te leiden door een spelletje, een lekker kauwbot of het doen van een leuke hondenpuzzel. Verder zijn er legio mensen die naar vuurwerkvrije huisjes en parken in het buitenland of de Veluwe vertrekken. Dit is natuurlijk alleen mogelijk op de dagen rondom Oud & Nieuw zelf.

 

Vraag: Kan ik ook medicijnen krijgen om mijn hond te kalmeren?
Antwoord: Er zijn diverse medicijnen voor honden met angst-issues. Deze zijn alleen op recept bij de dierenarts te verkrijgen. Ze verrichten geen wonderen en gebruik moet altijd in combinatie met gedragstherapie worden ingezet. Gebruik NOOIT vetranquil. Dit middel is een spierverslapper. De hond kan niet meer bewegen, wegkruipen en jou duidelijk maken dat hij bang is. Hij maakt echter alles bewust mee.

 

Vraag: Mijn hond is helemaal niet bang, is een petitie niet overdreven?

Antwoord: Er zijn honden die minder gevoelig zijn voor de knallen en flitsen van vuurwerk. Dat is fijn voor de baasjes van die honden. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Angst voor vuurwerk wordt met de jaren erger. Bovendien weten we dat maar liefs 65% van de honden in Nederland zich verstopt als er buiten vuurwerk wordt afgestoken. Houd rekening met andere honden.

 

Vraag: Ik vind dit een goede actie, wat kan ik nog meer doen?

Antwoord: U kunt familie, vrienden en buren wijzen op onze petitie. Op social media kunt u posts delen die wij over dit onderwerp plaatsen.

 

 

 

Lees ook: