'We zien een enorme toename van gedragsproblemen bij buitenlandse zwerfhonden'

Gedragsdeskundigen van Universiteit Utrecht trekken aan de bel.

 

maandag 23 augustus 2021

Dierengedragsdeskundigen van de Universiteit Utrecht hebben vandaag aan de bel getrokken, omdat zij een duidelijke toename zien van gedragsproblemen bij honden die als zwerfhond uit het buitenland naar Nederland zijn gehaald.

Door de coronapandemie nam de vraag naar honden enorm toe. Met veel liefde, goede bedoelingen en intenties sloten vele families buitenlandse straathonden in hun harten en lieten ze naar Nederland komen. Bij hen zouden de honden een goed thuis hebben, een warme mand. Maar dat ging lang niet altijd zo simpel en gemakkelijk als dat men van te voren had bedacht.

Excessieve angsten

De gespecialiseerde Gedragskliniek van de universiteit bestond dit jaar voor ruim de helft uit geïmporteerde zwerfhonden. 'Een aantal van deze honden is inmiddels geëuthanaseerd vanwege excessieve angsten, dat is in-en-intriest, en een aantal eigenaren loopt al maanden te tobben met hun hond, ook dat is triest.', aldus Claudia Vinke, Gedragsbioloog bij de faculteit Diergeneeskunde.

Aan liefde en aandacht ligt het volgens de gedragsbioloog niet. Alleen is dat vaak niet voldoende om een hond te kunnen laten aarden in Nederland. Vinke: 'De socialisatiefase is van groot belang voor de hond. Alleen tijdens die cruciale eerste twaalf weken kan een hond de sociale vaardigheden optimaal onder de knie krijgen.'

Verwaarloosde pups

'Een groot deel van de zeer angstige honden die wij in de Gedragskliniek zien, zijn als verwaarloosde pups in het buitenland gevonden, op straat en zonder moederdier. De prognose voor deze dieren is vaak slecht: de socialisatiefase kun je niet meer inhalen. Ook het ontbreken van het moederdier kan resulteren in een hele set aan gedragsproblemen, bijvoorbeeld minder goede hechting of niet alleen kunnen zijn.'

Socialisatie

Naast de 'valse start' is ook de Nederlandse context anders dan die van de leefsituatie waar de honden uit vandaag komen. Ze komen van de straat, moeten zelf hun eten bij elkaar zoeken en een rustige plak om te slapen. In Nederland vragen we hele andere dingen van onze honden. Vinke: 'Geadopteerde viervoeters kunnen zich hier in Nederland echt vreemdeling voelen. Als ze in hun thuisland vooral gesocialiseerd zijn op andere honden en het leven in een straathondenroedel, maar geen fijn contact met mensen hebben gehad, kunnen er fikse problemen ontstaan. Dan weet de hond zich misschien geen raad met al die gebeurtenissen in een huishouden dichtbij de mens.'

Zoek hulp bij begeleiding

De Universiteit Utrecht roept daarom op om in plaats van de dieren naar Nederland te laten komen, de dieren lokaal te steunen, bijvoorbeeld via lokale organisaties. Daardoor verbetert de leefsituatie voor deze honden in hun eigen omgeving. Mocht je toch een buitenlandse zwerfhond in huis hebben, zoek dan hulp bij de begeleiding van de hond. 'Het is beter om problematieken vroeg in banen te leiden of te kijken naar herplaatsing, dan het welzijn van de hond, jezelf of je huishouden te schaden.' is het advies van de universiteit.

Wilt u contact leggen met de Gedragskliniek van de Universiteit Utrecht, dan kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur bellen met 030 – 253 9411.