Hondenbescherming blij met uitzondering avondklok, maar waarschuwt voor gevaren

'Je plas ophouden, dat vindt niemand een pretje.'

woensdag 20 januari 2021

'We zijn opgelucht dat we onze honden mogen uitlaten tijdens de aangekondigde avondklok, want je plas ophouden, dat vindt niemand een pretje,' zegt Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming. 'Maar,' zegt Groenendijk 'ik hou mijn hart vast'.

Ze doelt op de stroom berichten dat hondeneigenaren hun hond te leen doen, zodat mensen zonder hond ‘s avonds toch nog de straat opkunnen. 'Het is gelukkig per wet geregeld in Nederland, dat je je hond niet aan de eerste de beste geeft om uit te laten.' Groenendijk benadrukt dat de hond uit laten een grote verantwoordelijkheid is, en dat dat met zorg en aandacht moet gebeuren.

Missen van signalen

Tijdens de avondklok-wandeling kun je als onervaren hondenuitlater bepaalde stress- of waarschuwingssignalen missen van de hond, vooral als ze wat jonger of juist ouder zijn, of minder stabiel. Groenendijk: 'De gevolgen kunnen echt verschrikkelijk zijn, zoals bijten, hysterisch blaffen of zelfs dat de hond wegrent.'

Parlement neemt besluit

Het kabinet heeft op woensdag 20 januari aangekondigd de avondklok in te stellen als extra maatregel om nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Het kabinet heeft dit unaniem besloten, maar omdat het een zeer zware maatregel betreft moet deze beslissing worden genomen samen met het parlement.

Mocht het parlement instemmen, dan zal waarschijnlijk zaterdag- of zondagavond in gaan. Vanaf dat moment is het verboden om tussen 20:30 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends buiten te zijn. Daarmee wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen.