Doneer nu
 
Begin op tijd met een puppy-spaarpotje

'Voorkom onverwachte uitgaven, leed en verdriet' 

 

Den Haag, 22 maart 2021

Begin op tijd met een pandemie puppy spaarpotje, waarschuwt de Koninklijke Hondenbescherming op basis van een poll onder meer dan 1.000 hondenbaasjes.

 

Een jaar na de eerste lockdown, komt de Koninklijke Hondenbescherming met een waarschuwing. Begin op tijd met een pandemie puppy spaarpotje. "Honden komen met onverwachte en soms hoge uitgaven. Juist in deze en de aankomende tijd van economische onzekerheid, kan het zijn dat mensen bij de dierenarts staan zonder geld voor een behandeling. Dat geeft veel verdriet," waarschuwt Daphne Groenendijk, directeur van het goede doel en hondenkenniscentrum.

Korte voorbereiding

De organisatie maakt zich zorgen omdat uit een recente poll onder meer dan 1.000 hondenbaasjes blijkt, dat veel pandemie puppy’s na kort nadenken zijn gekocht. Door die korte voorbereiding, kan het zijn dat mensen nog geen spaarpotje hebben aangelegd voor onverwachte uitgaven. De Hondenbescherming komt daarom nu met het advies: leg elke maand een vast bedrag opzij of sluit een goede dierverzekering af.

De korte voorbereiding van veel pandemie puppy baasjes blijkt eruit dat 72% zijn puppy kocht zonder eerdere reservering en 65% de aanschaf deed na minder dan een half jaar nadenken over de aankoop. Van de 65% die korter dan een half jaar nadacht over de aankoop, dacht bijna 20% minder dan een maand na, bijna 30% tussen één en drie maanden en een dikke 20% tussen de drie maanden en een half jaar.

Onverwachte uitgaven

"Tijdens de lockdowns was het voor veel mensen hét moment om aan een hond te beginnen. Nu is het moment om geld opzij te leggen voor onverwachte uitgaven," geeft Groenendijk aan. Hoewel sommigen het nu al economisch lastig hebben, is er bij anderen juist nu wat ruimte voor sparen, omdat activiteiten buitenshuis stilliggen. "Nu sparen, kan je later verdriet besparen," vervolgt Groenendijk, die te veel voorbeelden kent van situaties waarin behandelen van een dier niet kon door geldgebrek. Afstand van het dier kan dan het gevolg zijn, of zelfs euthanasie. 

Ellende en verdriet

Die gevolgen kunnen extra heftig zijn, omdat de helft van de pandemie puppy’s gekocht lijkt voor gezelschap en de leerervaring voor kinderen. Groenendijk: "Je wilt niet alleen de hond ellende besparen, maar ook het verdriet voor kinderen." Hoeveel geld je opzij legt, hangt af van de grootte van de hond, het type hond en zijn huidige gezondheid. De Koninklijke Hondenbescherming adviseert minimaal 25 tot 50 euro per maand opzij te leggen of een goede dierverzekering af te sluiten.
 

Lees ook: