Doneer nu
 

'Meerderheid Tweede Kamer voor afschaffing van hondenbelasting'

 

Den Haag, 10 juni 2021

De Koninklijke Hondenbescherming is blij dat het burgerinitiatief van Gary Yanover ertoe heeft geleid dat vanmiddag in Tweede Kamer wordt gedebatteerd over het ‘voortbestaan’ van de hondenbelasting. Vooruitlopend op het debat meldde nieuwszender RTL al dat na een rondgang blijkt dat de meerderheid voor het afschaffen is van de blaftaks.

 

De hondenbelasting is geregeld onderwerp van discussie en dat verwondert de Hondenbescherming niet. Er is onder hondenbezitters weinig draagvlak om de hondenbelasting te betalen. De bedragen die in een groot aantal gemeenten moeten worden betaald, liegen er niet om. Daar komt nog bij dat de opbrengsten niet eens ten goede komen aan de honden, maar in de algemene pot belanden.

51 miljoen euro hondentaks

De Hondenbescherming vindt het onterecht dat de opbrengsten van de hondenbelasting in de algemene middelen verdwijnen. Met een totale opbrengst van 51 miljoen in 2020 is de hondenbelasting een belangrijke inkomstenbron voor gemeenten, die dus niet of nauwelijks ten goede komt aan de honden. Dit zet uiteraard veel kwaad bloed bij hondenbezitters.

Onbegrip

Een terechte en logische reactie vindt woordvoerder Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming. "Het zijn vaak fikse bedragen die moeten worden betaald aan hondenbelasting. Als die bedragen dan niet ten goede komen aan de honden, maar bijvoorbeeld gebruikt worden om gaten in de begroting te dichten, leidt dat uiteraard tot veel onbegrip en wrevel bij hondenbezitters."

Weinig draagvlak

Het draagvlak is op dit moment ver te zoeken, temeer daar er op katten en andere huisdieren geen belasting wordt geheven. Daarnaast zijn gemeentes zelf vrij om te bepalen of ze belasting heffen en hoeveel die bedraagt. Dat leidt tot enorme verschillen in tarieven per gemeente.

Oudste belasting

De hondenbelasting is een van de oudste belastingen in Nederland en is ingevoerd in het jaar 1446. Het doel van de belasting was toen om hondsdolheid te bestrijden. Volgens het CBS waren er in 2020 nog 193 gemeenten (van de 352) die hondenbelasting vroegen aan baasjes. De gemeente Groningen had afgelopen jaar de hoogste belasting. Zij vroeg de hondenhouders 129,60 euro per hond te betalen.

 

Lees ook: