Doneer nu
 
 

Besmettelijke hondenhoest steekt de kop op in Groene Hart 

 

Den Haag, 27 augustus 2021

In het Groene Hart waart momenteel een besmettelijke ziekte rond. De veroorzaker is de zogenoemde Bordetella Bronchiseptica-bacterie, die zorgt voor luchtweginfecties. "Het is drukker dan ooit, ik heb het in 25 jaar nog nooit zo druk gezien met deze bacterie," vertelt een dierenarts uit Reeuwijk aan regionale omroep RTV West.  

 

De ziekte is niet dodelijk, maar wel erg vervelend. Honden gaan door de bacterie hoesten. "Ze hoesten als zeehonden,"vertelt de dierenarts. "Het is een soort toeterhoest voor honden. Ze kunnen er behoorlijk ziek van worden. Het hoesten doet bovendien ook echt pijn." Honden die deze hondenhoest oplopen moeten worden behandeld met een hoestdrank, antibiotica en pijnstillers.

 

 

"Ze hoesten als zeehonden. Het is een soort toeterhoest"

 

De ziekte is zeer besmettelijk en verspreid zich momenteel in hoog tempo door de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Besmetting vindt plaats tijdens het spelen, wanneer ze dicht bij elkaar zijn. Maar ook bijvoorbeeld door het snuffelen aan de jas(zakken) van baasjes. 

Meer besmettingen

RTV West laat weten dat inmiddels steeds meer dierenpraktijken honden zien die besmet zijn met de bacterie. Sjors Sijbrandij, de dierenarts uit Reeuwijk, ziet steeds meer besmettingen. Hij heeft de afgelopen drie weken zo’n drie tot vijf honden per dag behandeld die dezelfde klachten hebben. 'Het is drukker dan ooit, ik heb het in 25 jaar nog nooit zo druk gezien met deze bacterie', vertelt de dierenarts.

Inenten

Ook bij de Alphense Dierenklinieken Sterkliniek en Rijnoever is het aantal zieke honden hoger. ‘Wij krijgen op het moment zo’n tien honden per week met deze bacterie. We horen ook geluiden uit Leiden en zelfs uit de hoek van Utrecht', legt een assistent van de dierenkliniek uit Alphen aan den Rijn uit.

Hondenbaasjes kunnen er zelf niet veel tegen doen volgens dierenarts Sijbrandij, behalve de hond inenten.

 

Bron: RTV West

 

Lees ook: