Doneer nu

Hoe voorkom je een trieste troostpuppy?

2 juni 2020

De afgelopen maanden hebben veel nieuwbakken hondenbaasjes hun troostpuppy in het hart gesloten. Hoe is het voor die troostpuppy’s (en de andere honden!) nu we met de verdere versoepeling van de COVID-maatregelen weer meer van huis zijn zonder de hond? Honden zijn roedeldieren. Het is voor hen abnormaal om alleen te zijn. Omdat alleen zijn abnormaal is, leidt het tot problemen als je het niet stapsgewijs – met geduld – normaler maakt.

 

Een hond die niet heeft geleerd dat alleen zijn ontspannen een paar uren kan, kan dat op verschillende manieren gaan uiten. Bijvoorbeeld door in huis te plassen of poepen. Angst en stress maken dat hij ‘nodig moet’ en ‘het niet kan ophouden’. Ook slopen kan optreden. Soms zie je dat honden zich letterlijk een weg uit de eenzaamheid proberen te banen. Daarbij kunnen ze flink schade toebrengen, ook aan zichzelf. De nare gevoelens van het bedreigende alleen zijn, zijn voor deze honden zo groot, dat ze de beschadiging van hun lijf accepteren. Dat zegt iets over hoe ze zich voelen. Andere honden slopen de bank, het kleed, de tafel. Het slopen geeft een manier van omgang met stress.

 

 

Er zijn ook honden die niets laten merken. Die honden zijn eigenlijk het triests. Ze lijden in stilte. Zitten soms uren achter elkaar te stressen of te bibberen van angst. Kom je als eigenaar thuis, dan zie je soms niets aan je hond, omdat deze op dat moment blij is dat je er bent. Of je ziet enkel natte pootjes of wangen, van het hijgen door de stressvolle situatie.

Tot slot zijn er de honden die niet in stilte lijden, maar van zich laten horen. Jankend roepen ze naar hun baasje en blaffend de stress een beetje weg. Naar voor de hond, maar ook naar voor de omgeving. Er is inmiddels dat suggereert dat juist (bepaalde type) hondengeblaf voor mensen lastig te negeren is.

 

Hoe voorkom je een trieste troostpuppy?

Hoe voorkom je dat jouw troostpuppy triest thuis zit, je huis beschadigt (en erger nog… mogelijk zichzelf), de buren ergert, of in stilte lijdt? Door aandacht en vooral tijd te besteden aan het aanleren van ontspannen alleen zijn. Nog voordat de hond alleen moet zijn. Juist omdat een hond van nature niet alleen (hoort) te zijn, moet je dit aanleren. De tijd nemen is noodzakelijk omdat je anders juist het omgekeerde aanleert. Als je hond te snel te lang alleen is, leert hij juist angstig/gestrestst te zijn.

 

De drie gouden tips zijn daarom:

  • Stapsgewijs opbouwen.
  • Bij langer alleen zijn dat de hond ontspannen kan: oppas zoeken of hond mee.
  • Bij twijfel: hulp zoeken van een goed opgeleide hondentrainer of hondengedragsdeskundige.

 

Stapsgewijs opbouwen, hoe gaat dat in zijn werk?

Zorg dat je hond moe is en ontspannen als je een oefenmoment hebt. In eerste instantie leer je je hond ‘alleen zijn’ terwijl je nog in huis bent. Even in een andere kamer, even naar boven en terug voordat de hond uit zijn ontspannen situatie geraakt. Vanuit daar ga je herhalen, nog steeds kort, met een dichte deur tussen jou en je hond.

Gaat dat allemaal goed en kijkt je hond niet op of om als je even weg was in huis? Verleng dan de tijd stapsgewijs tot je vijf a tien minuten in een andere ruimte in huis of tuin kan zijn. Als dat goed gaat, kun je eens proberen het huis te verlaten, maar korter dan je kon bij aanwezigheid in huis/tuin.

Gaat dit allemaal goed en ga je opnieuw de tijdsduur verlengen? Zorg dan dat je een camera of buur hebt die even spiekt of het wel echt goed gaat met de hond. Met aandacht, zorg en in kleine stappen nu je hond leren om ontspannen alleen te zijn, gaat je later veel plezier geven!